14 april 2019

Op 14 april kwamen vele familieleden en leden van de Club 100 van Loon bijeen voor de Backerdag 2019. Er waren lezingen eerst van Prof. Dr C.J. (Kees) Zandvliet over zijn recente publicatie “De 500 Rijksten van de Republiek, over rijkdom, geloof, macht en cultuur in de 17e en 18e eeuw”, en daarna van de heer Mr. O. (Olivier) Mertens over zijn onderzoek naar heraldiek op 17e en 18 eeuwse portretschilderingen.

Hier volgt een fotografische indruk van deze dag gevolgd door een omschrijving.

Fotoimpressie

Terugblik Backerdag 2019

Museum van Loon, Keizersgracht 672, Amsterdam

Vanaf 14.00 uur waren we te gast bij Museum van Loon in Amsterdam, gelegen op de Keizersgracht 672.

Prof. Dr C.J. (Kees) Zandvliet was deze middag onze key note spreker. Hij gaf een voordracht in de prachtige eetkamer van Museum van Loon over zijn recente publicatie “De 500 Rijksten van de Republiek, over rijkdom, geloof, macht en cultuur in de 17e en 18e eeuw”  (Walburg Pers 2018). Deze publicatie kreeg de afgelopen maanden veel aandacht in de media.

Tijdens zijn presentatie met beeldmateriaal passeerden diverse Amsterdamse regentenfamilies de revue, waaronder de families Backer, Van Loon en Blaauw. Kees Zandvliet is niet alleen hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, hij is tevens conservator en hoofd publiekszaken van het Amsterdam Museum (waar een groot deel van onze Backer collectie berust).

Na een korte theepauze gaf de heer Mr. O. (Olivier) Mertens een toelichting over zijn onderzoek naar heraldiek op 17e en 18 eeuwse portretschilderingen. Hij wist daarover op zeer boeiende en onderhoudende wijze te vertellen. Olivier Mertens is freelance columnist en eigenaar/oprichter van Artmorial, een bureau gespecialiseerd in heraldiek in de schilderkunst.

Wij sloten de middag af met een gezellige aangeklede borrel in het koetshuis van Museum Van Loon, waar op dat moment de tentoonstelling “Pieter van Loon, tekenaar in het hart van de 19e eeuw” plaatsvond.

Tijdens de borrel maakten we kennis met de leden van “De 100 van Van Loon”.

Café De Bazel Ontbijt-Lunch, Vijzelstraat 32, Amsterdam

Voorafgaande aan de lezing lunchten we in het vlakbij gelegen café-restaurant De Bazel (in hetzelfde gebouw waar ook het Stadsarchief met het Backerarchief is gevestigd)