Beste familieleden en belangstellenden,

Het is ons een genoegen u namens de Backer Stichting uit te nodigen voor de komende Backer bijeenkomst op zondag 14 april a.s.

We zullen vanaf 14.00 uur te gast zijn bij Museum van Loon in Amsterdam, gelegen op de Keizersgracht 672.

Prof. Dr C.J. (Kees) Zandvliet is deze middag onze key note spreker. Hij zal vanaf 14.30 uur een voordracht houden in de prachtige eetkamer van Museum van Loon over zijn recente publicatie “De 500 Rijksten van de Republiek, over rijkdom, geloof, macht en cultuur in de 17e en 18e eeuw”  (Walburg Pers 2018). Deze publicatie kreeg de afgelopen maanden veel aandacht in de media.

Tijdens zijn presentatie met beeldmateriaal zullen diverse Amsterdamse regentenfamilies de revue passeren, waaronder de families Backer, Van Loon en Blaauw. Kees Zandvliet is niet alleen hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, hij is tevens conservator en hoofd publiekszaken van het Amsterdam Museum (waar een groot deel van onze Backer collectie berust).

Na een korte theepauze zal de heer Mr. O. (Olivier) Mertens een toelichting geven over zijn onderzoek naar heraldiek op 17e en 18 eeuwse portretschilderingen. Hij weet daarover op boeiende en onderhoudende wijze te vertellen. Olivier Mertens is freelance columnist en eigenaar/oprichter van Artmorial, een bureau gespecialiseerd in heraldiek in de schilderkunst.

Museum van Loon, Keizersgracht 672, Amsterdam

Wij zullen de middag van 17.00 tot 18.00 uur afsluiten met een gezellige aangeklede borrel in Museum van Loon. Deze borrel met versnaperingen vindt plaats in het koetshuis van Museum Van Loon, waar op dat moment de tentoonstelling “Pieter van Loon, tekenaar in het hart van de 19e eeuw” plaatsvindt.

Bij mooi weer kunnen wij ons vanuit het koetshuis ook begeven in de mooie tuin van Museum Van Loon. Tijdens de borrel hebben wij gelegenheid kennis te maken met de leden van “De 100 van Van Loon”, die wij ook zullen uitnodigen voor de voorafgaande lezingen.

Voorafgaande aan de lezing bestaat de mogelijkheid van 12.30 uur tot 13.45 uur met elkaar te lunchen in het vlakbij gelegen café-restaurant De Bazel (in hetzelfde gebouw waar ook het Stadsarchief met het Backerarchief is gevestigd).

Café De Bazel Ontbijt-Lunch, Vijzelstraat 32, Amsterdam

De Bazel ligt om de hoek van Museum Van Loon en de ingang bevindt zich aan de Vijzelstraat 32.  Wij raden aan daar te lunchen, zodat u aansluitend om 14.00 in Museum Van Loon kunt zijn. Het bestuur van de Backer Stichting zal in ieder geval in de aangegeven tijdspanne aanwezig zijn op de lunchlocatie. Geeft u bij uw registratie s.v.p. aan of u ook mee zult lunchen, dan kunnen we een groepsreservering maken voor het juiste aantal personen.

U kunt zich aanmelden via info@backercollectie.nl voor deze bijzondere middag. Wanneer u zich registreert, kunt u naast uzelf ook de namen vermelden van de familieleden en/of introducé(e)(s) die u vergezellen.

De kosten voor deelname aan de lezingen (inclusief thee) en de aangeklede borrel bedragen €20,00 voor volwassenen; kinderen t/m 18 jaar zijn gratis.

Indien u tevens deelneemt aan de lunch bedragen de kosten voor de gehele middag (lunch, lezingen, thee en aangeklede borrel) € 35,00 per persoon (kinderen €15,00).

De betaling dient u gelijktijdig over te maken naar onderstaand bankrekeningnummer. U ontvangt na registratie en betaling direct een toegangsbewijs per mail.

Bankrekeningnummer NL04ABNA 0463 8553 61. Na ontvangst van de betaling bent u geregistreerd en zal het toegangsbewijs dan per post  naar u worden gezonden.


Meld u z.s.m. aan voor deze bijzondere middag, dan bent u verzekerd van een facultatieve lunch, een zitplaats bij beide lezingen en een heerlijke borrel. Neemt u s.v.p. uw museumkaart mee wanneer u die hebt.