Uit de collectie: Backershagen 2e helft 19e eeuw

Uit de collectie: Backershagen 2e helft 19e eeuw

Agenda 12 september 2021: Bezoek met uw gezin of vrienden Backershagen, Wassenaar

Elke twee jaar organiseert de Backerstichting een activiteit voor familie en geïnteresseerden.

We hebben deze nazomer een activiteit in de buitenlucht op de planning staan, in Wassenaar, waar de Amsterdamse Backers ook hun sporen hebben achtergelaten.

De theekoepel

Theekoepel met bijzonder uitzicht

Gepland is een uitgebreide wandeling over het landgoed met gids en uitleg over de geschiedenis en aanleg van het park. De organisatie staat onder andere stil bij bijzondere markeringen, zoals de theekoepel en de schelpengrot.

Backershagen heeft een imposante theekoepel die op reusachtige hoogte gebouwd is en uitkijkt over Chinese bergen. Geen echte bergen, maar zo lijken ze wel voor wie vanuit de theekoepel naar beneden kijkt. Op de ‘bergen’ groeit tot op de dag van vandaag een wilde verzameling mos-soorten waardoor het geheel een (nog) exotischer aanzicht krijgt.

Backershagen kent daarnaast diverse andere verrassingen, hetgeen een bezoek aan het landgoed voor jong en oud tot een bijzondere ervaring maakt.

Prinselijke allure

Het Hertenhuisje

Het Hertenhuisje

Backershagen was niet alleen voor de Backers. In 1848 nam prins Frederik er in de wintermaanden zijn intrek, waarna hij ‘s zomers op het aangrenzende Huis De Paauw bivakkeerde. Zo zijn op het landgoed tal van herinneringen aan die periode terug te vinden.

Zoals gezegd, de Backerdag is voor jong en oud. Zo kunnen de kleinsten op eigen wijze het landgoed verkennen; ze komen het Hertenhuisje tegen, de koele schelpengrot en mogen hutten bouwen in het bos.

 

Backershagen vandaag

Backershagen vandaag

Planning  en updates

Mochten er wegens de situatie rond Covid-19 toch beperkingen optreden, dan zullen we hier op de website en per email de laatste informatie delen.

Wilt u via email of post op de hoogte blijven, dan kunt u zich hiervoor aanmelden. Neem dan contact op met de stichting via de contactinformatie onderaan de Stichting pagina.

 

Geschiedenis Landgoed Backershagen

Maria Clara van der Hagen erfde het landgoed in 1723 van haar grootmoeder. Op 14 december van datzelfde jaar trouwde ze met Cornelis Backer (22 juli 1693-26 maart 1775), een van de zes kinderen van Mr Willem Backer en Magdalena de la Court.

Schelpengrot op Backershagen

Schelpengrot op Backershagen

Cornelis en zijn echtgenote woonden eerst in Amsterdam, waar hij in 1723 schepen was geworden. Op het landgoed stond een boerderij die was verhuurd maar had enkele kamers waar zij konden logeren. Rond 1726 besloot Cornelis Backer zijn beide zwagers uit te kopen. De acte werd in 1728 getekend. Ook kocht hij een naast Backershagen gelegen stuk land bij van 11 hectare, waarop een stenen boerderij stond met aangebouwde stallen.

Cornelis Backer begon plannen te maken om naast de hoeve een herenhuis te bouwen; het huis kwam in 1731 klaar.

Monumentale beuk op Backershagen

Monumentale beuk op Backershagen